Många viktiga frågor står på agendan när European Caravan Federation, ECF, har sin årskonferens i Stockholm den 16-17 maj. Alla ledande beslutsfattare i branschen kommer att finnas på plats, liksom inbjudna gäster från andra delar av världen samt högaktuella föreläsare.

I takt med att allt fler beslut som rör husvagns- och husbilsbranschen fattas på Europanivå, blir den europeiska branschorganisationen en allt viktigare kanal för information och påverkan.

– ECF är en väldigt väl fungerande organisation som har kapaciteten och kompetensen att ta fram väl grundade analyser, kommenterar Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF, som ingår i ECF och som är värd för mötet i maj.

Bland HRF:s medlemsföretag hittar man såväl tillverkare och importörer som återförsäljare och underleverantörer. ECF är ett forum för att diskutera tekniska frågor, för att påverka beslutsfattare när det gäller lagförslag och skatter samt för information till medlemmarna och marknadsföring av camping som företeelse.

– Vår svenska kampanj ”Gone Camping”, som bland annat visas på TV8, är ett exempel som har inspirerat andra att följa efter. Vi har sett liknande kampanjer i Holland, Belgien och Tyskland, berättar Tomas Haglund.

Till ECF:s möte i Stockholm väntas cirka 90 branschrepresentanter från Europa, huvudsakligen de högsta cheferna från respektive bolag. Först sammanträder den tekniska kommittén och andra grupper, och därefter håller organisationen sitt årsmöte. Därutöver blir det flera föreläsningar. Bland annat kommer Mona Nielsen, Senior Advisor på norska Østfoldforskning, att berätta om sin miljöstudie kring husbilsresandet.

Men arrangerande HRF ser det också som ett tillfälle att marknadsföra Sverige och Stockholm, och att erbjuda trivsam samvaro för alla deltagarna.

– Detta blir ett utmärkt tillfälle att träffa sina branschkollegor från hela Europa, få en bättre överblick över hur hela branschen ser ut och förstås lyssna på intressanta föredrag, säger Lars Erik Paulsson på HRF:s kansli, som ansvarar för arrangemangen kring mötet.

Anrika Grand Hotel i Stockholm blir bas när ECF:s årsmöte äger rum i mitten av maj.