Den svenska tillverkaren av husvagnar och husbilar, KABE, har lanserat en van som kommer lanseras på marknaden 2020. Det är första gången som företaget tar fram en van.

I ett pressmeddelande som publicerats på företagets hemsida skriver KABE att den nya vanen, byggd på en klassisk skåpbil, har många av fördelarna som redan kan finnas i de större husbilarna i Travel Master-serierna. Bland annat vattenburen golvvärme, toalett med dusch samt bekväma sängar.

Själva konceptet bygger på en Mercedes Sprinter med förhöjt tak. Ståhöjden är 196 centimeter och totallängden mäts in på 6,9 meter. KABE beskriver den som oväntat rymlig för att vara en van, trots att måtten är betydligt mindre än deras traditionella husbilar.

Att skapa en rejäl van med året-runt-egenskaper var en tanke som påbörjades 2018. Efter förstudier från KABE:s utvecklingsavdelning samt konstruktionsritningar påbörjades bygget i vintras. Den första versionen av vanen presenterades i september i samband med mässan Elmia Husvagn Husbil.

”Högkvalitativ utan kompromisser”
Andreas Kelekidis, ansvarig konstruktör för Kabe Van, uttalar sig såhär i pressmeddelandet:

– Vår ambition har varit att ta fram en högkvalitativ van utan kompromisser. En bil som vänder sig till dem som bill ha en kompakt och smidig husbil utan att behöva avstå från KABE:s komfort och bekvämligheter. Det tycker jag vi har lyckats med.

Fabrikschefen Staffan Ivarsson, som är ansvarig för byggandet menar att bilens utrymme utnyttjats för att skapa en flexibel planlösning med bästa möjliga komfort.

Vidare berättar Stefan om finesserna som skapar större förvaringsutrymmen. Bland annat går det att fälla upp ena långbädden i husbilen för att få extra lastutrymme. Dessutom är köket inrett med rejäla lådor och överskåp.

– Förvaring är något som vi försökt prioritera, säger han.

KABE skriver att det finns en hög ambition i inredning och utrustning av boendedelen. Bilen ska erbjuda komfort och körglädje på hög nivå.

I standardutrustningen ingår ett multimediasystem med touch-skärm, backkamera samt elstyrda och eluppvärmda backspeglar. Därutöver tillkommer säkerhetssystem som dödavinkel-varnare, autobroms och sidvinds-stabilisering.

”Fullvärdig husbilsupplevelse”
Motorn i vanen, med miljöklass Euro-6, är en 4-cylindrig dieselmotor på 163 hästkrafter från Mercedes. Bilen är bakhjulsdriven men kommer också att kunna fås med fyrhjulsdrift.

– Det här är ett fordon som är riktigt trevligt att köra och som kan erbjuda en fullvärdig husbilsupplevelse, trots sina kompakta mått. Något som jag tror många har väntat på, säger Andreas Kelekidis.