Med över 45 år i branschen och 24 år som VD för Hobby Fritid är Mats Svensson en av branschens stora profiler. När vi pratar med honom i mitten av november 2019 har han dragit ned på tempot, men har ännu inte slagit sig helt till ro. ”Jag skulle falla ihop om jag bara satt hemma i fåtöljen”, säger han.

Redan 1974 tog Mats Svensson klivet in i husbils- och husvagnsbranschen. Det allra första uppdraget var som assistent för försäljningschefen på Kabe i Tenhult.

– Året innan hade jag varit på FN-tjänst i Egypten i sex månader. Det var en enormt häftig upplevelse, tälta i öknen i ett halvår med kamraterna på plats, berättar Mats som fortsätter:

– Innan det hade jag bara läst på folkhögskolan. Vi var några kompisar som sökte eftersom ett par vänner tidigare hade gjort samma sak och tyckte det var roligt. Efter jag kom hem från min FN-tjänst blev det så att jag hamnade på Kabe.  

Där blev Mats kvar i drygt 20 år, fram till 1994. Under hela den perioden jobbade han inom försäljning och återförsäljning. De sista fem åren var han VD för Kabe Försäljnings AB.

– Sedan var det dags att göra något annat. Jag blev tillfrågad av Hobby Fritid som då ägdes av koncernen Vätterledens Invest och tog steget över som VD.

Började på ruta ett
Det var inga smickrande förutsättningar Mats klev in i när han tog över ansvaret. Några tuffa år hade passerat och en nystart behövdes.

– Det var som att börja om på ruta ett, med dålig försäljning och siffror i allmänhet. Då handlade det om att bygga upp verksamheten igen. De hade varit stora tidigare men det skedde ett ras under några dåliga år i början av 90-talet.

Men nog vände det. Under sina 24 år som VD för Hobby Fritid drev Mats företaget med vinst. Såklart har sifforna varierat, men de har gått plus alla dess år.

– Mycket är tack vare att jag haft bra folk runtomkring mig. Jag har haft förmånen att jobba med så många bra människor genom åren. En del är kvar och en del har gått vidare på andra håll och fått stora roller. Det känns väldigt kul. Att ha bra medarbetare är enormt viktigt, själv löser man det inte.

2017 kom nyheten att Mats Svensson skulle avsluta sitt arbete som VD för Hobby Fritid. Han fortsatte ett tag till men sommaren 2018 klev han av från sitt uppdrag och lämnade över stafettpinnen till Jörgen Nyström, som tidigare var projektledare för mässan Elmia Husbil Husvagn i 18 år.

Hur skulle du sammanfatta din tid som VD för Hobby Fritid?
– Det har varit ett ”gnetande” och inte något som bara plötsligt hänt. Det tog 24 år och vi har samarbetat med Europas största husvagnstillverkare och jobbat mot duktiga återförsäljare som gett oss bra respons och då lyckas man. Återigen handlar det om att samarbeta med bra folk, men den här tiden har ändå gått så fort, säger Mats.

Men ännu har han inte helt släppt taget om branschen. Han sitter fortfarande med som styrelseordförande i företaget och är suppleant i styrelsen för Husvagnsbranschens Riksförbund.

– Under nästan alla år har jag även varit delaktig i husvagnsbranschen. Nu är det en rätt stor styrelse med unga och välutbildade individer. Det krävs när man jobbar mot exempelvis Transportstyrelsen och Finansdepartementet i olika frågor.

Känns det fortfarande viktigt för dig att ”ha en fot kvar i branschen”?
– Det vill jag ha, absolut. Jag skulle falla ihop om jag bara satt hemma i fåtöljen. Man vill att det ska fortsätta gå bra och vara delaktig.  

Har du några andra framtida planer?
– Nej, jag har inga andra planer just nu men man vet aldrig… Jag vill inte hoppa på något och ”skjuta över målet”. Jag tar det lite lagom. Det har blivit många arbetstimmar och sjudagarsveckor genom åren.

Mats Svensson är nu 70 år gammal och bor i Jönköping, inte så långt ifrån Tenhult där han växte upp på en gård och tillbringade barndomen och skoltiden. Han minns tillbaka till den tiden och beskriver hur det var att växa upp där.

– Där låste vi aldrig några ytterdörrar och nycklarna satt alltid kvar i bilen. Det är lite skillnad nu när man bor i ”stan”. Det första man gör är att låsa dörren efter sig, skrattar Mats. Under barndomen höll jag och mina kompisar på mycket med fotboll och ishockey. Vi var ute och rörde på oss mycket. Sedan tog idrottandet slut när det blev mycket med arbetet.

Däremot har han varit involverad i föreningslivet och då främst inom handbollen där hans barn blivit framgångsrika.

– Jag har tre barn som spelat i Elitserien i handboll, två av dem spelar där än, och nu har jag även barnbarn som tränar handboll. Man har fått så mycket tillbaka genom åren, lärt känna föräldrar och folk i och runtomkring föreningarna. Det har blivit många timmar i olika hallar.

Hur tillbringar Mats Svensson sina dagar nu?
– Just nu under den här årstiden är man lite lat, men annars spelar jag rätt mycket golf. När man inte är igång fullt ut längre måste jag röra på mig och då är det rätt bra. Nu har jag också möjligheten att tillbringa mer tid med nära och kära. Några av mina barnbarn bor i närheten och då kan jag hjälpa till när de ska till tandläkaren och med andra saker.

När man pratar med Mats är han väldigt ödmjuk över vad han åstadkommit under tiden i branschen och stoltserar inte särskilt mycket med sina bedrifter. På frågan om det är något annat han vill ta upp blir svaret såhär:

– Nej, annars är det inget särskilt som stuckit ut. Det har varit ett ”gnetande” och något man byggt upp långsamt. Tiden har flugit förbi och veckorna har bara gått. Det är först nu man kan stanna upp och reflektera.