Nyligen beslutade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) att Yrkeshögskolan i Falkenberg inte får fortsätta driva kurserna för utbildning till husbils- och husvagnstekniker, något som väckt stark kritik från branschen. Anders Carlberg är en av de som fått jobb via utbildningen.

– Det är ett mysterium att MYH kommer fram till det beslutet, säger Anders, som arbetar som tekniker på Fritidscenter i Falkenberg.

Anders Carlberg bodde i Göteborg under en längre period, där han till vardags arbetade med att köra lastbil. När familjen bestämde sig för att köpa hus i Falkenberg och flytta permanent till staden sade han upp sig från sitt jobb och behövde hitta en ny sysselsättning.

– Det var då utbildningen till husbils- och husvagnstekniker dök upp. Det var lite av en tillfällighet, berättar Anders.

Kändes det rätt direkt med utbildningen, och hur kom det sig att du blev intresserad?
– Nja, i början visste man väl inte riktigt hur det skulle bli. Men jag är väldigt tekniskt intresserad och tänkte att det kunde vara vettigt. Det växte fort till att det blev väldigt roligt och intressant, och jag fick höga ambitioner tidigt.

Vad var det som var så bra med utbildningen?
– Mycket var på grund av att de som hade föreläsningarna och höll i utbildningarna var branschfolk och visste verkligen vad de pratade om. Det kändes verkligen som man fick en djup inblick. Det var även representanter från olika tillverkare där också, så det var väldigt givande.

Halvvägs in i den ettåriga utbildningen kom Anders i kontakt med Fritidscenter i Falkenberg och fick en timanställning. När det fanns tid över jobbade han där och det gick så bra att han blev erbjuden en tillsvidareanställning innan utbildningen ens var klar.

– Efter utbildningen var slut hade jag en veckas semester och sedan började jobba heltid här.

Hur länge har du haft jobbet, och hur trivs du hittills?
– Jag har varit här i snart ett år och det känns verkligen som helt rätt val. Det är så himla roligt och jag älskar att vara på jobbet.

Utöver Anders har alla andra deltagare som genomförde utbildningen samtidigt som honom fått jobb efteråt. Trots dessa exempel på vad utbildningen kan leda till har Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) tagit ett beslut om att lägga ned den efter det nuvarande läsåret är slut. Något som förvånar honom och många i branschen.

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde beskedet, speciellt med tanke på att efter vår kull gick ut har de vidareutvecklat utbildningen ytterligare och även utvecklat den igen för nästa ansökan. Att det då blir ett avslag är jättekonstigt. Det är ett mysterium att MYH kommer fram till det beslutet, säger Anders.

En av orsakerna är, enligt MYH, att delar av utbildningen går att få på gymnasial nivå. Vad tänker du när du hör det?
– Jag tänker att de inte har en aning om vad de pratar om, eftersom det inte finns en motsvarighet till den här utbildningen. Och många av delarna i den finns inte någon annanstans.

Känns det som att de inte har tagit reda på hur det ser ut i verkligheten?
– Jag tror inte att de har en inblick alls i det. Kent (Gunnarson, utbildningsledare på Yrkeshögskolan i Falkenberg, reds. anm) har lagt ned ett oerhört jobb på det här och sedan vidareutvecklat utbildningen. Jag lider med Kent, de har slagit undan benen på honom.

– Behovet har varit och är fortsatt stort. Alla teknikerjobb idag är det en väldig brist på.

Tror du att du hade haft jobbet du har nu utan utbildningen?
– Nej, det hade nog varit jättesvårt och många som kommit in har börjat lära sig saker i kombination med att man jobbar. Den teoretiska grunden man får är ovärderlig och underlättar verkligen. Plus att man får en bra praktisk grund i utbildningen också. Det är en unik utbildning och jag är jätteglad över att jag genomfört den, avslutar Anders Carlberg.

Mikael Knutson är platschef på Fritidscenter i Falkenberg och ansvarig för personalrekryteringen. Dessutom utgår utbildningen från lokalerna ovanför företagets.

– Det innebär att jag träffar Kent Gunnarsson och eleverna här ofta. Han får hit alla som jobbar med de olika produkterna och branschens riktiga eldsjälar. De som föreläser är branschens absoluta toppar och det är fruktansvärt intressanta föreläsningar, säger han.

Mikael hade nära kontakt med Anders under utbildningen, som påbörjade sin praktik på hösten 2018, kort efter att han hade inlett utbildningen.

– Deltagarna kommer ut på praktik direkt, vilket jag tyckte var väldigt intressant. Det gjorde att vi kunde lära känna honom och han fick bekanta sig med dem i verkstaden.

Ett bekymmer för Fritidscenter och andra arbetsgivare kan vara när arbetskraft efterfrågas via arbetsförmedlingen och olika jobbannonser. Det kan leda till ett stort intresse, vilket i grunden är positivt, men kompetensen som krävs finns inte alltid där hos dem som ansökt.   

– Även om vi får in ett gäng ansökningar, så kan det vara några som vi inte vill ha. Det kan vara en ”allkonstnär” som jobbat med olika saker med bilar exempelvis. Då måste vi ändå lära upp honom, eftersom de momenten vi sysslar med inte är likt jämfört med andra områden, som bilar. Jag tycker att det är lustigt att man inte ser behovet av en sådan utbildning.

Första utbildningen i kategorin
Han berättar också att han tror att beslutsfattaren hos MYH inte varit tillräckligt påläst kring utbildningens innehåll, djupet i den och resultaten som givits.

– Istället jämför man med fordonsskolan. Men vi har grejer här som de som gått fordonslinjen i tre år inte har en aning om, eftersom de är rena bilmekaniker. Det är en väldig skillnad jämför med husbilar och husvagnar.

– De har godkänt flera utbildningar som redan finns på flertalet platser i landet, och nu har vi för första gången en utbildning inom den här kategorin som gör att branschen blir erkänd som egen nisch. Varför inte i alla fall ge det ett år till och sedan utvärdera det? Nu kommer det istället bli ytterligare en startsträcka som kommer att ta tid, säger Mikael Knutson.