Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn och störst är intresset bland unga. Det som lockar är frihetsupplevelsen, visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Sommaren 2020 var inte som andra. Inställda flygresor och restriktioner efter pandemins utbrott gjorde att vi svenskar, som i snitt gör två utlandssemestrar per år, började intressera oss för camping och svenska resmål. Två år senare består inte bara den nya hemestertrenden – den kan mycket väl ha förstärkts. I en Sifo-undersökning uppger mer än varannan (55 %) att de kan tänka sig resa med husbil- eller husvagn. För fyra av tio (39 %) vore det en helt ny upplevelse.

– Allt fler förklarar sin kärlek till det mobila semesterlivet. Sverige är ett fantastiskt land med massvis av fina platser att besöka och upptäcka, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Men intresset skiljer sig. Störst intresse för att åka på husbils- eller husvagnssemester hittar man hos 18–34 åringarna (60 %) medan det är lite lägre i den äldsta åldersgruppen, 56–79 år (49 %).

– Det är lite förvånande eftersom den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har passerat 50-strecket, men det är så klart jätteroligt och visar att campingbranschen går en ljus framtid till mötes. Att det ser ut så här tror jag beror på vanlife- och fricampingtrenden som fått stor spridning hos den yngre generationen, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Åtta av tio (80 %) är överens om att det är friheten som lockar mest med en husbils- eller husvagnssemester, därefter kommer möjligheten till att göra olika aktiviteter (44 %) och att det är prisvärt (31 %).

– Jag kan bara hålla med. Frihetskänslan och äventyret man får när man semestrar på fyra hjul går inte att få någon annanstans. Det är oslagbart, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Forsbergs Fritidscenters fem tips för en lyckad husbils- och husvagnssemester:

  1. Planera din resa: Att åka med husvagn eller husbil utan en tydlig rutt kan göra resan mindre trevlig. Bestäm vilka destinationer ni helst vill åka till, men lämna utrymme för spontana utflykter som ligger i närområdet till de platser ni besöker.
  2. Packa smart: En sommar i Sverige kan innebära varierande väderlekar. Se till att packa kläder anpassade för regn och rusk ifall ni har otur med vädergudarna. Vädret ska inte behöva begränsa er upplevelse och era valmöjligheter under semestern.
  3. Ta reda på övernattningsmöjligheter: Trots att allemansrätten ger möjligheter till övernattning på flera platser sätter terrängskörningslagen stopp för en del alternativ. Ta reda på vilka regler och förbud som gäller för din tänkta sovplats. Ett tips är att åka till ett av Trafikverkets övernattningsplatser – de är lättillgängliga och finns längs alla större vägar.
  4. Boka ställplats i förväg: Flera campingar erbjuder drop-in vilket ger utrymme för spontanitet under semestern. Däremot kan platsen du får ligga långt ifrån badplatsen eller serviceutbudet. Dessutom brukar de mest populära campingplatserna bli fulla. Se därför till att boka dina ställplatser i förväg så att du inte får oönskade överraskningar vid ankomst.
  5. Gör en checklista: Det är en hel del som du bör hålla reda på när du åker med en husbil eller husvagn. Kontrollera mängden gas, vatten och elektricitet med jämna mellanrum. Se även till att du har koll på var det finns sanitära servicepunkter ifall det skulle bli brist på dessa förnödenheter.

Kan du tänka dig att semestra med en husbil/husvagn?
Ja, men jag har aldrig gjort det, 39 %
Ja, jag gör redan det, 16 %
Nej, 39 %
Vet ej, 6 %
Ja (summering), 55 %

Varför vill du semestra med husbil/husvagn?
Frihet att ta mig vart jag vill, 80 %
Gemenskap, 14 %
Prisvärd semester, 31 %
Möjlighet att göra olika aktiviteter, 44 %
Träffa nya människor, 10 %
Tryggt, 7 %
Annat, 5 %
Tveksam/vet ej, 3 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.